polydextrose

Good

Humectant

polydextrose w skrócie

  • Sugar-derived prebiotic fiber
  • Adds bulk to cosmetics
  • Has humectant properties on skin
  • Globally approved for use in foods

polydextrose opis

Polydextrose is a polymer composed of glucose, sorbitol and citric or phosphoric acids. Considered a polysaccharide (complex sugar) and prebiotic, it’s used in cosmetics to enhance texture, stabilize formulas, add bulk, and improve the solubility of key ingredients such as salicylic acid. Polydextrose is also approved for use in food in over 60 countries, where it serves as a source of non-digestible prebiotic fiber and can also improve the flavor and mouth feel of low- and non-fat foods. Its neutral flavor makes it versatile in everything from baked goods to fiber-enriched beverages, including infant formula. Its safety as used in food was reevaluated in 2021 and the original safety conclusion was reconfirmed. As such, it is also considered safe for topical use via cosmetics without restrictions.

polydextrose odnośniki

  • Sugar-derived prebiotic fiber
  • Adds bulk to cosmetics
  • Has humectant properties on skin
  • Globally approved for use in foods

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Oceny składników

Best

Udowodnione i potwierdzone przez niezależne badania. Wyjątkowy składnik aktywny odpowiedni dla większości typów skóry i problemów skórnych.

Good

Niezbędne do poprawy tekstury, stabilności lub penetracji formuły.

Average

Ogólnie nie podrażnia, ale może mieć problemy estetyczne, stabilności lub inne, które ograniczają jego użyteczność.

Bad

Istnieje prawdopodobieństwo podrażnienia. Ryzyko wzrasta w połączeniu z innymi problematycznymi składnikami.

Worst

Może powodować podrażnienie, stan zapalny, suchość itp. Może przynosić korzyści w niektórych aspektach, ale ogólnie udowodniono, że wyrządza więcej szkody niż pożytku.

nieznany

Nie mogliśmy znaleźć tego w naszym słowniku składników. Rejestrujemy wszystkie brakujące składniki i dokonujemy ciągłych aktualizacji.

Brak oceny

Nie oceniliśmy jeszcze tego składnika, ponieważ nie mieliśmy okazji przeanalizować badań na jego temat.