Amylopectin

Good

Texture enhancer

Brak znanych korzyści

Amylopectin w skrócie

  • A polysaccharide commonly known as starch
  • Adds bulk, binds and helps improve texture of cosmetics
  • Derived from common foods such as bananas and potatoes
  • Considered safe for topical use

Amylopectin opis

Amylopectin is a water-insoluble polysaccharide starch whose high molecular weight doesn’t penetrate skin. Its main purpose when used in cosmetics is to control the viscosity (thickness) of products via its binding properties. This contributes to the product’s texture and flow. In cosmetics, amylopectin may be supplied as a gel, liquid, or as granules. This starch, which is also a natural polymer, is derived from unripe fruit (bananas are a common source), tubers (potatoes) and cereal grains like wheat and barley. It makes up between 70–80% of what’s considered common starch, the latter being the polysaccharide amylose, which is the type of starch that can crystallize. Amylopectin is considered safe as used in cosmetics, with no concentration restrictions pertaining to its use.

Amylopectin odnośniki

  • Carbohydrate Polymers, November 2022, ePublication
  • Polymers, March 2022, pages 1–22
  • Molecules, June 2021, 1–16

Peer-reviewed, substantiated scientific research is used to assess ingredients in this dictionary. Regulations regarding constraints, permitted concentration levels and availability vary by country and region.

Oceny składników

Best

Udowodnione i potwierdzone przez niezależne badania. Wyjątkowy składnik aktywny odpowiedni dla większości typów skóry i problemów skórnych.

Good

Niezbędne do poprawy tekstury, stabilności lub penetracji formuły.

Average

Ogólnie nie podrażnia, ale może mieć problemy estetyczne, stabilności lub inne, które ograniczają jego użyteczność.

Bad

Istnieje prawdopodobieństwo podrażnienia. Ryzyko wzrasta w połączeniu z innymi problematycznymi składnikami.

Worst

Może powodować podrażnienie, stan zapalny, suchość itp. Może przynosić korzyści w niektórych aspektach, ale ogólnie udowodniono, że wyrządza więcej szkody niż pożytku.

nieznany

Nie mogliśmy znaleźć tego w naszym słowniku składników. Rejestrujemy wszystkie brakujące składniki i dokonujemy ciągłych aktualizacji.

Brak oceny

Nie oceniliśmy jeszcze tego składnika, ponieważ nie mieliśmy okazji przeanalizować badań na jego temat.